Word jij de volgende belegger?

Beleggen voor beginners is vaak een stap om over na te denken. Beginnen met beleggen kan moeilijk lijken en behoorlijk veel vragen oproepen. Daarom schrikt beleggen de meeste mensen al snel af en dat is spijtig, want beleggen in aandelen is niet moeilijk en hoeft ook weinig risico tot gevolg te hebben. Met behulp van dit artikel vertellen we je wat je als beginner moet begrijpen en helpen we je alvast op weg om onderbouwd te starten in de wereld van het grote geld. We leggen als eerste uit wat beleggen inhoudt, behandelen dan de redenen die beleggers hebben, bekende beleggingsvormen en en de risico’s die erbij horen en hopen je zo goed mogelijk te informeren zodat je ook met plezier en enthousiasme kunt starten als belegger.

Redenen om te beleggen

Om welke reden zou je willen beginnen met beleggen is een zeer belangrijke vraag die je voor jezelf moet beantwoorden voordat je echt kunt starten. Beginnende beleggers hebben veelal tal van motieven om te starten met beleggen. Het kan zijn dat ze een financiële meevaller hebben en beleggen als een kans zien, maar evengoed kan het zijn dat mensen niet veel meer zien in de rentes op spaargeld. De meeste beleggers willen hun geld beleggen om er winst uit te halen. Wie het nieuws volgt en zijn verstand gebruikt kan zeker winst maken op de beurs, bijvoorbeeld door breed te beleggen in hoog dividend aandelen. Wat je persoonlijke motief ook is, bij elk motief past weer een andere vorm.

Beleggen, hoe werkt het?

Op het moment dat je met beleggen begint koop je vaak een aandeel in een bedrijf of een fonds van meerdere bedrijven. Je besteedt dan een deel van je vermogen aan een stukje van het betreffende bedrijf of de bedrijfstak en vervolgens is het hopen dat stijgt. Als de koers stijgt, is dat een voordeel voor jouw belegging. Zakt de koers, dan zal dat ook met jouw geld gebeuren. Wanneer je een tijdje actief bent, voel je dit zelf aan en je zal zelfs vertrouwd raken met zowel goede als slechte dagen op de beurs. Beleggen is uit te voeren in diverse vormen en bij iedere vorm komt een andere manier kijken. Maar ook het bijhorende risico verschilt van handelswijze tot handelswijze en variant tot vorm.

Beleggingsvormen voor beginners

Als je verstandig met beleggen wil beginnen zijn er vier vormen die je kan toepassen: beleggen in dividend, beleggen in penny stocks, koerswinst en daytrading. Bij beleggen in hoog dividend aandelen loop je weinig risico, omdat wisselende koersen niet belangrijk zijn en je focus vooral op de dividenduitkering ligt. Aandelen met een hoog dividend kunnen zorgen voor een vast maandelijks inkomen. Koerswinstbeleggen betekent dat je laag je aandelen inkoopt en verkoopt als de koers hoger ligt. Dit moet je in de vingers zien te krijgen door het te trainen en erover te blijven lezen. Weer wat risicovoller is daytrading, omdat je gericht op koersverschillen inspeelt en je veel geld nodig hebt om redelijke winst te maken. Ook de zogenaamde penny stocks zijn een hoger risico, maar kunnen je ook wat opleveren. Met penny stocks koop je aandelen die heel goedkoop zijn en daardoor heel veel fluctueren gedurende beperkte momenten.

Risico

Het mag duidelijk zijn dat je bij elke vorm van beleggen een risico loopt. We laten instrumenten met nog meer risico zoals cfd’s nog buiten beschouwing, omdat die zeker niet voor beginners zijn. Het minste risico loop je bij dividend beleggen, al zullen deskundige beleggers ook de risico’s bij andere instrumenten goed inschatten. Bij andere vormen van beleggen is er natuurlijk het risico dat je ingelegd geld minder waard zal worden. Echter, al je vermogen verliezen kan alleen als een aandeel volledig verdwijnt omdat een bedrijf over de kop gaat. Zulke drastische zaken zie je vaak wel aankomen. Dan zijn de risico’s nog redelijk in te kapselen. Ondanks dat is het advies wel om alleen geld te investeren dat je nu kunt missen en nooit roekeloos een besluit te nemen.

Zelf succesvol beleggen

Dan kan het zijn dat je twijfelt zelf te gaan investeren of je geld door een andere partij te laten beleggen. We willen daar eerlijk over zijn, net als zo’n beetje alle expert op het gebied van beleggen en mensen die dit al jaren doen. Zodra je echt wil verdienen aan beleggen, raden we je absoluut af om je geld in een of ander fonds te stoppen van een vermogensbeheerder of je huisbank. Het meeste geld zal aan de strijkstok blijven kleven en banken laten zich goed betalen, waardoor er dus maar weinig bij jou komt. Beleg je geld lekker zelf en leer van je beginnersfouten. Beleg je eerste 100 euro en zie dan welke bewegingen je geld maakt. Daarmee ben je baas over de investeringen die je doet en strijk je de winst zelf op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s