Alles over contract for difference

Wanneer je al wat ervaring met beleggen hebt of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je de term contract for difference ook bekend als de afkorting CFD mogelijk al gehoord. De contracts for differences zijn zeer geliefd bij mensen die beleggen, omdat er grote winsten mee geboekt kunnen worden. Toch zijn er ook enorme risico’s, helemaal als je gebruik wil gaan maken van de leverage-optie, de hefboom. In dit artikel vertellen we je wat contracts for differences behelzen, waar je zoal in kunt investeren, hoe je contracts for differences aan kunt gaan en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Zodra je kennis hebt genomen van de risico’s kun je bepalen of contracts for differences bij je passen.

Wat zijn contract for differences?

Een contract for difference is een contract tussen belegger en broker over het verschil in koers van een investeringsinstrument. Het kan daarbij over tal van beleggingen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, olie, valuta, aandelen en zelfs complete indexen. Met je broker spreek je een prijsverschil af en wacht tot de prijs de hoogte in gaat of een daling inzet. Zodra de koers dan anders ligt kun je besluiten je contract te beëindigen en je winst te innen. Het kan ook andersom. In dat geval verdient de broker geld aan jouw inleg omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. Wanneer je gebruik maakt van een hefboom kun je nog veel meer geld verdienen, want bij een hefboom van (bijvoorbeeld) 1:10, hoef je per 10 euro investering omdat ze hoog dividend aandelen in hun portefeuille hebben.

Veel voordelen

De handel in contracts for differences is al jaren erg populair onder beleggers doordat er heel veel voordelen zijn. Voor de handel in contracten voor prijsverschil losbarstte kon je nog niet beleggen op dalingen van de beurs. Middels contracts for differences kan dat wel en dat biedt weer heel veel nieuwe mogelijkheden voor beleggers en investeerders. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen transactiekosten hoeft te betalen als je een CFD wil afsluiten. Daarnaast kun je 7 dagen in de week, 24 uur per dag aan de slag met CFD-handel en ben je niet aan de beurs gebonden qua tijd. Wie het goed doet en weet waarin hij belegt kan aardige winsten boeken door deze contracten te kopen en verkopen. In het geval van grote winsten speelt de hefboom een vooraanstaande rol.

Risico’s

Duidelijk veel voordelen, maar vooral de nadelen aan contract for difference trading laten zien dat de handel in dergelijke contracten een groot risico kent. De werking van de hefboom wordt veelvuldig verkeerd ingeschat en alleen de voordelen lijken gezien te worden. Ook al kun je enorme winsten boeken, zijn de verliezen bij een hefboom net zo groot. Ondanks dat je maar een deel hoeft te betalen, bij uiteindelijk verlies moet je het hele verschil terug betalen. Het is dan ook van belang om je goed in te lezen en nooit zomaar te beginnen met contracts for difference. De ervaring is helaas dat veel jonge beleggers te snel een contract for difference afsluiten en een groot deel van hun vermogen zonder al te veel nadenken inleggen en vervolgens zien verdwijnen.

Tot slot

Sinds er begonnen werd met contract for differences is het ook mogelijk om te speculeren op een daling van aandelenkoersen en daarmee geld over te houden. Door gebruik te maken van een contract for difference spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor en na de inleg. Middels een hefboom kun je veel geld verdienen. In een hefboom van 1 tot 50 hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch kun je van enorme winsten profiteren. Kijk bijvoorbeeld naar een indice die voor 100 euro werd gekocht en dat tegen 10% winst weer verkocht, dan pak je zomaar 5 euro winst, tegenover 1 euro inleg! Een enorme winst van 400%. Vergeet alleen niet: andersom werkt het ook en op die manier kan een hefboom tot aanzienlijke verliezen leiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s